Algemene vragen en antwoorden
Op Rijksoverheid.nl vind je een actueel overzicht: Russische inval in Oekraïne | Rijksoverheid.nl. Bijvoorbeeld over:
- veiligheid in Nederland;
- economische gevolgen;
- humanitaire hulp;
- opvang van vluchtelingen in Nederland;
- officiële stukken;
- hoe je nep en echt nieuws herkent.
Het hulpaanbod vanuit Drentse inwoners is hartverwarmend. Wil je iets doen, dan vind je alle mogelijkheden en meer informatie op de website RefugeeHelp.
Er is op dit moment geen tekort aan opvangplekken in Drenthe. Maar hoeveel vluchtelingen er nog komen is niet zeker. Het is mooi dat zoveel mensen iets willen doen.
Er is geen acute dreiging richting Nederland. Toch kan de hele situatie wel zorgen geven. De mate waarin verschilt per mens. Het is altijd goed om er met elkaar over te praten. Heb jij last van angst, somberheid of andere klachten? Kijk dan eens voor tips, welzijnsorganisaties in Drenthe en andere ondersteuning op de website van GGD Drenthe.
Als je erg veel last hebt van klachten als angst of stress is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan dan, als dat nodig is, doorverwijzen naar voor jou passende hulp.
Er zijn geen extra adviezen vanwege de oorlog in Oekraïne.
De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe je je kunt voorbereiden op een crisis. Bijvoorbeeld op stroomuitval of een cyberaanval. En wat je liefst als noodpakket in huis hebt.
Wel ontvangt de overheid veel vragen sinds de oorlog in Oekraïne. Bijvoorbeeld over bescherming bij een kernongeval en jodiumtabletten. Het is begrijpelijk dat hier zorgen over zijn. De situatie in de Oekraïne geeft hier echter geen aanleiding voor. Daarvoor is de afstand te groot.
Via het Jeugdjournaal blijf je op de hoogte zonder lange of ingewikkelde teksten. Hiervan zijn uitzendingen op televisie, maar ook op de website vind je de laatste berichten (zoek op Oekraïne).
Wil je specifiek het actuele nieuws in Drenthe hierover volgen? Kijk dan eens op de Oekraïnepagina van RTV Drenthe.
Gezondheid en vluchtelingen
De GGD en GHOR dragen bij aan de gezondheidszorg voor vluchtelingen die naar ons land komen.
Op de site van GGD Drenthe staan de vragen en antwoorden over gezondheid en vluchtelingen.